do 23 maart 2017

Ontslag na doorsturen klantgegevens

Een werknemer krijgt in een moeilijk gesprek te horen dat zijn baas van hem af wil. In dat gesprek krijgt hij ook een voorstel. Terug op zijn werkplek stuurt de werknemer vertrouwelijke klantgegevens door naar zijn eigen, zakelijke, mailadres. De werkgever komt daar achter en ontslaat de werknemer vervolgens op staande voet. Met de gegevens uit de mail kan de werknemer immers na ontslag onrechtmatig gaan concurreren. Hoe loopt dit af?

De kantonrechter schrapt het ontslag op staande voet wegens ontbreken van een dringende reden. Het concurrentiedoel is maar een vermoeden, de werkgever heeft geen schade en er is geen verbod om mail naar je eigen zakelijke adres te sturen. Wel ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst wegens een verstoorde arbeidsverhouding. Ook kent hij de transitievergoeding toe.

Tip: Bij ontslag op staande voet, kunt u ervan uitgaan dat de werknemer vernietiging van het ontslag gaat eisen. Dien daarom direct een voorwaardelijk ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter.