do 8 december 2016

Afzien van vrijwilligersvergoeding aftrekbare gift?

Een vrijwilliger is werkzaam bij een stichting met de status Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Die status maakt het mogelijk om giften aan de stichting in aftrek te brengen. In zijn aangifte inkomstenbelasting claimt de vrijwilliger dan ook € 3.000 giftenaftrek. Voor dat bedrag heeft hij afgezien van zijn vrijwilligersvergoeding. De Belastingdienst weigert de aftrek.

Volgens de Belastingdienst had de vrijwilliger niet echt recht op de vrijwilligersvergoeding. Partijen eindigen voor de rechter. Uit bewijsstukken blijkt dan dat de toekenning van de vrijwilligersvergoeding en het afstand doen ervan in onderlinge samenhang en gelijktijdig hebben plaatsgevonden. De rechter acht het daarom niet aannemelijk dat de stichting van plan was de vergoeding onvoorwaardelijk uit te keren noch dat de vrijwilliger op enig moment de vergoeding kon opeisen. De Belastingdienst krijgt dus gelijk.

Tip: Hebt u als vrijwilliger recht op een echte vrijwilligersvergoeding van een ANBI en u ziet hiervan af, dan kan deze bij de giftenaftrek in uw aangifte worden meegenomen.