di 1 november 2022

Elektrische fiets met aftrek specifieke zorgkosten

Een dame koopt voor ruim € 8.000 een voor haar op maat gemaakte elektrische fiets. De fiets kan volgens de regeling voor aftrekbare specifieke zorgkosten worden aangemerkt als hulpmiddel. Voor de fiets heeft ze bij de gemeente geen WMO-aanvraag gedaan. De Belastingdienst corrigeert daarom de aftrek. Terecht?

Standpunt Belastingdienst
Volgens de Belastingdienst had mevrouw een WMO-aanvraag kunnen doen. Voor zover ze recht zou hebben op een vergoeding uit de WMO, heeft ze voor de betaalde kosten geen recht op aftrek. En voor zover ze geen recht zou hebben op een vergoeding uit de WMO, gelden de betaalde kosten als niet aftrekbare bijdrage WMO.

Oordeel rechter
De rechter denkt hier heel anders over. Het niet doen van een WMO-aanvraag voor de elektrische fiets maakt aftrek wegens uitgaven voor specifieke zorgkosten niet onmogelijk. Bovendien kunnen de  kosten voor de elektrische fiets helemaal niet worden aangemerkt als een eigen bijdrage voor de WMO. Ze heeft immers geen financiële tegemoetkoming uit de WMO aangevraagd en/of ontvangen. Mevrouw heeft gewoon recht op aftrek van de kosten voor de elektrische fiets.

Let op: In deze zaak had de dame ook de verzekeringskosten van de elektrische fiets als aftrekbare zorgkosten geclaimd. Daar ging de rechter niet mee akkoord.