vr 3 maart 2017

Hoezo meer opdrachtgevers?

Een startende organisatieadviseur heeft in 2013 twee opdrachtgevers. In 2014 werkt hij door omstandigheden – ziekte van zijn vrouw - alleen voor een van die twee. Een andere opdracht laat hij schieten. In 2015 zijn er eerst vier opdrachtgevers, maar daarna treedt hij in dienst bij de opdrachtgever uit 2014. In 2013 en 2014 was er een VAR Winst uit Onderneming. Na een boekenonderzoek schrapt de Belastingdienst echter het fiscaal ondernemerschap voor 2013 en 2014. Duurzaamheid, zelfstandigheid en ondernemersrisico zouden onvoldoende aanwezig zijn. Partijen gaan naar de rechter.

Volgens de rechtbank kan een ondernemer prima aan de fiscale eisen van duurzaamheid en zelfstandigheid voldoen zonder gelijktijdig voor meerdere klanten te werken. De ondernemer had slechts twee opdrachtgevers in twee jaar tijd, maar zijn wil was gericht op het werven van meer klanten. Na de ziekte van zijn echtgenote werkte hij ook daadwerkelijk voor vier opdrachtgevers. En als een ondernemer zijn debiteurenrisico beperkt door financieel gezonde opdrachtgevers te kiezen, is dat een teken van goed ondernemerschap, niet van te weinig fiscaal ondernemersrisico. De organisatieadviseur blijft dus in 2013 en 2014 fiscaal ondernemer.

Tip: Als een controle leidt tot twijfel over uw fiscaal ondernemerschap, schrapt de Belastingdienst de bijbehorende aftrekposten direct. Niet de Belastingdienst, maar de rechter heeft het laatste woord. Overweeg daarom, bij voldoende belang, een stap naar de rechter.