Henk Velda RB

Henk Velda RB

Henk (1961) is assistent-accountant en RB-belastingadviseur.

Over mij

Sommige mensen denken dat het verdraaid handig is, zo rond 1 april, om een Belastingadviseur in de familie te hebben.  Feit is dat er weinig mensen zijn die enig benul hebben van wat een belastingadviseur zoal de hele dag uitspookt. Behalve dan dat het de hele dag ongelooflijk saai moet zijn. Met dat saaie valt het trouwens wel mee. Het gaat immers over (soms veel) geld, en dan is de belangstelling al snel gewekt.

Ik mag mijzelf inmiddels tot de “oudgedienden” rekenen bij FB Accountants. In september 2007 ben ik mijn dienstverband begonnen, toentertijd nog bezig met de studie belastingadviseur. In 2011 heb ik mijn studie afgerond bij het toenmalige College Belastingadviseurs, inmiddels Register Belastingadviseurs (RB).

Belastingen zijn van alle tijden en alleen als je de regels goed kent, kun je voordeel behalen voor de klant. De nadruk ligt steeds meer op de adviezen vooraf en minder op het indienen van de aangifte achteraf. Dit is ook de meest boeiende kant van het vak, omdat je vooraf nog van alles kunt doen om belastingbesparing te realiseren. Veel doe-het-zelvende belastingplichtigen vinden het invullen van de aangifte al snel goed en drukken daarom maar gauw met een zucht van verlichting op de send button. Maar weet dat de fiscus de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor een aangifte altijd bij de belastingplichtige legt.

Dat er in de fiscaliteit de komende jaren veel gaat veranderen is zeker. Waarbij ik nog niet eens doel op het feit dat de beruchte blauwe enveloppe  binnen afzienbare tijd gaat verdwijnen.  De belastingaangifte zal blijven bestaan. Maar ons aangiftewerk zal anders worden. Enerzijds worden  we door bijvoorbeeld de VIA (vooraf ingevulde aangifte) verlost van veel zoekwerk in paperassen maar ook (digitale) overzichten en de WOZ vereenvoudigen de taak van de adviseur. Wat ik ook leuk vind aan dit vak is dat het altijd in beweging is. Al zijn er ook momenten dat je huivert van de hoeveelheid aan wijzigingen in de wet- en regelgeving.

In mijn dagelijkse werkzaamheden ondersteun ik tevens onze accountants met het opstellen van (concepten van de) jaarrekeningen. Ook automatisering is een boeiend aspect van ons vak. Ook al heb ik geen idee wat er zich in die zwarte kast onder mijn bureau allemaal afspeelt, het apparaat blijft mij fascineren. Dat er ook op dat gebied in de komende jaren veel zal gaan veranderen staat voor mij als een paal boven water. Bijblijven dus!  Zo zie je maar hoe een saai vak toch boeiend kan zijn of om met de woorden van de belastingdienst te spreken: “Leuker kunnen we het niet maken…..”

Als gediplomeerd RB-belastingadviseur ben ik lid van RB.